Efterårsboller med æblekompot
Denne opskrift er inspireret af årstiden (i dette tilfælde efterår) hvor æblerne er perfekte. Eftersom den ene af os er så heldige at eje et æbletræ, var det oplagt at benytte denne dejlige frugt som ingrediens i bollerne.
Selve bollen er inspireret af den klassiske fødselsdagsbolle, men vi har tilføjet et lille twist. Det syrlige fra æblerne passer rigtig godt sammen med den lidt sødere bolle. Man kan selvfølgelig vælge kun at bage bollerne, men vi anbefaler selvfølgelig, at man prøver hele opskriften og får lige så meget glæde af dem, som vi har haft!
Boller
Ingredienser
- 50 gram gær
- 2 dl skummetmælk
- 1 dl rapsolie
- 1 æg
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. kardemomme
- 250 gram fuldkornsspeltmel
- 220 gram hvedemel
Pynt
- Mandler (finthakkede)
- Kanelsukker
Fremgangsmåde
Lun mælken i mikroovn eller gryde, tilsæt gæren og rør ud. Herefter tilføjes olie, æg og der røres igen. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen til den er god jævn. Dæk dejen med et viskestykke og lad hæve i ca. 30 minutter et lunt sted.
Form bollerne til ca. 12 lige store boller og placér på en bageplade. Pensel boller med æg og drys med en blanding af finthakkede mandler og kanelsukker.
TIP: Hvis man enten vil skrue op eller ned for sundhedsgraden, kan man alt efter humøret og begivenhede, vælge at bytte hvedemel eller fuldkornsspeltmel ud med enten grovere eller finere former for mel.
Æblekompot
Ingredienser
- 4 små æbler
- 1 tsk. Vanilje/1 vanilje stang
- 2 tsk. Sukker
- 1 tsk. Kanel
(Når det skal i bollerne)
- Piskefløde
- Vaniljesukker
- Skyr
Fremgangsmåde
Skræl æblerne og fjern kernehus. Skær dem herefter ud og put i en gryde. Tilføj resten af ingredienserne og lad det stå og simre til æblerne er blevet bløde. Lad det køle af.
Samling af bollerne
Udhul bollerne en smule (valgfrit) og placér en skefuld æblekompot i midten. Pisk fløden med vaniljesukkeret (skyr i hvis man ønsker det) og placér en skefuld af det oven på æblekompotten. (Hvis der er finthakkede mandler til overs, efter at du har penslet og drysset bollerne, så tilføj det evt. på æblekompotten i bollerne).
Luk herefter bollen.
Nydes!
Opbevares i tætlukket beholder i køleskabet.
Ingen kommentarer endnu